How I Keep My Breakouts At Bay..


 

Assalamualaikum! Hi everyone! Syira here..

Today, syira nak share how i keep my breakouts at bay. Before this memang syira ada breakout, usually around pipi. At least ada 10 jerawat at each pipi. Memang sedih sangat, sebab sebelum ni kalau ada jerawat pun tak teruk macam ni.

So syira try and error tengok apa cara nak stop kan jerawat ni makin keluar and membiak. And this cara all memang syira buat consistent sampai sekarang.

How I Keep My Breakouts At Bay

  1. Cuci muka twice a day

    Cuci muka memang important sangat-sangat. Pagi cuci muka sekali, malam cuci muka sekali. And nak cuci muka ni bukan pakai product sembarangan tau, kita kena cari facial cleanser yang suitable dengan breakouts. So syira guna Facial Clay Cleanser ni. Clay dalam Facial Clay Cleanser akan buang all oil yang terlebih and bersihkan pores, so lagi cepat jerawat kecut and tak keluar merata-rata.

  2. No Makeup

    Memang syira tak akan pakai apa-apa makeup walaupun light makeup. Sebabnya makeup akan buatkan pores kita makin tersumbat, sebab tu lah jerawat senang tumbuh. So, kalau tak makeup syira buat apa je? Tengok next point.

  3. Pandai pilih skincare

    Kenapa skincare boleh guna makeup tak boleh? Sebab nya skincare memang untuk treat skin kita especially jerawat ni. Syira memang recommend Aura Prestige Serum. Serum all in one untuk treat skin dan jerawat. Kulit pun tak ada bekas jerawat tu. And besides Aura Prestige Serum, syira memang tak lepas dari UV Sunscreen. Memang wajib guna every morning.

  4. Drink water 3L

    Syira tahu ramai sangat yang boring bila dengar point ni, but actually ini juga lah yang membantu buang toksik from badan kita. Jerawat yang tumbuh ni tanda banyak toksik kat dalam badan kita. Sebab tu bila minum air banyak-banyak, kita kencing, dalam kencing tu lah ada banyak toksik yang dibuang.

  5. Tukar pillowcase hari-hari

    Ni confirm tak pernah dengar kan awak semua? Pillowcase kita tu paling-paling 2 minggu sekali baru tukar kan. Bila kulit kita sensitive and jerawat senang tumbuh kita kena lah pandai jaga diri. Pillowcase kita tu ada banyak kulit mati and kuman-kuman yang kita dah tinggalkan masa tidur. So every morning, tukar pillowcase please.

Okay cukup dah 5 point yang syira nak share hari ni. Insyaallah, semoga bermanfaat untuk awak semua. Jom kita cantik sama-sama tau. Boleh tinggalkan comment kalau ada apa-apa nak tanya. 


Leave a comment


Please note, comments must be approved before they are published